• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Bursa'daki Osman Gazi Heykelinin ilginç hikayesi

Osmanlı Devleti-İmparatorluğunun Kurucusu Osman Gazi'nin Bursa'daki Heykelinin ilginç hikayesi!

Eski adıyla “Şehreküstü Meydanı” olarak bilinen, daha sonra "15 Temmuz Demokrasi Meydanı" olarak ismi değiştirilen, Fomara’daki meydanda, Osmangazi ilçesinin simgesi olan, Alperen görünümlü Osman Gazi Heykeli bulunmaktadır.

Bu heykel, buraya 2009 yılında yapılmıştır. Daha önce burada, üzerinde cübbesi ve elinde bir kitap olan, oldukça yaşlı görünümlü ve sakallı bir heykel bulunmaktaydı. Ancak bu heykelin, Osman Gazi'nin gerçek niteliklerine yansıtmadığı gerekçesiyle eleştiriler yapılmaktaydı.

O dönemin Belediye Başkanı Recep Altepe; "Dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık, Osman Gazi'nin gerçekte bir 'Alp' olduğunu söylüyor. Tarihi kaynaklarda (Kırşehirli Âşık Paşa'nın Garipnâme adlı kitabında) Alp olmak için gereken şartlar arasında; hızlı bir atı, at zırhı ve kılıcı olmak sayılıyor ve Osman Gazi bir savaşçı olarak tasvir ediliyor. Şu anda Şehreküstü'nde cübbesi ve bir elinde kitap ile tasvir edilen Osman Gazi heykeli ise bu tanıma uymuyor. Osman Gazi'yi tam olarak yansıtmıyor. Bu yüzden Osman Gazi heykeli, tarihi kaynaklar taranarak gerçeğine uygun bir şekilde yeniden yapılacaktır." diye konuşmaktaydı.
 
Bu eleştiriler ve tartışmalar sonucu, Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın danışmanlığında, gerçeğe daha yakın bir heykel yaptırılmasına karar verildi ve Bursalı Heykeltıraş Eray Okkan tarafından 2009 yılında yenilendi.

Kırşehirli Âşık Paşa’nın (1272-1332) Garipnâmesi’nde ve Yazıcızade Ali’de anlatıldığı ve Prof. İnalcık’ın Osman Gazi’nin bıraktığı vasiyetten ve tevarihlerden yola çıkarak ortaya koyduğu üzere Osman Gazi, arkadaşları Konur, Turgut, Hasan Alplar gibi bir Alp’tir.

Alp’ta, 9 özellik vardır: Hızlı bir at, yanında taşıdığı nöker (bodyguard), kendinde ve atında zırh, yay, ok, mızrak, kalkan ve kılıç.

Osman Gazi Heykeline, bunlara ek olarak, İstanbul Harbiye Müzesi'nde bulunan ve Orhan Gazi'ye ait olduğu bilinen miğferden ve o dönem zırhlarından yola çıkılarak, tel zırhlı, başı miğferli, 45 yaşlarında, sakalsız, zırhlı atının üzerinde eli mızraklı, beli büyük kemer tokalı, yaylı, kalkanlı, ve Köroğlu hikâyelerindeki gibi “cenge giderken atın kuyruğu bağlanır” fikrinden hareketle, atının kuyruğu bağlı olarak tasvir edilmiştir.

Sağ elinde ileriye doğru uzanan mızrak, sol elinde kılıcı, atı ve kendisi zırhlı olarak oldukça heybetli görünen Osmanlı Devleti’nin Kurucusu Osmangazi’nin yeni heykeli, yaklaşık 6,5 metre yüksekliğinde, çelik konstrüksiyon olarak fiber malzemeden yapılmıştır.

'Yaşlı bir bilge' şeklinde gösterilen Osman Gazi’nin eski heykeli ise, Osmangazi Belediye binasının önüne konulmuştur.

İsmail Hakkı Kavurmacı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Saat