• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Misi Köy'den Notlar

Misi’ye hayat veren ve en önemli güzelliği katan Nilüfer Çayıdır! Orada su olmayınca Misi değerinden çok şey kaybeder, söner, kurur! Bir şekilde bu dere gürül gürül olmasa da şırıl şırıl akıtılmalıdır..

Misi Köye yaklaşık 15 yıl kadar önce yine gelmiştim. O gün, çay bahçeleri kısmı bugüne göre çok daha güzeldi. Ancak son yıllarda, Nilüfer Çayı çevresi hariç güzel şeylerde yapılmış.  

İlk geldiğimde, Nilüfer Çayından akan suyun içinde masalar vardı ve insanlar, ayakları su içerisinde oturup çaylarını, kahvelerini içmekteydiler. Şimdi herhalde taşkınlardan dolayı derenin kenarları yükseltilmiş ve artık dereye inmek mümkün değil. Zaten derede neredeyse kurumuş bir vaziyette.  



Misi’ye hayat veren ve en önemli güzelliği katan Nilüfer Çayıdır! Orada su olmayınca Misi değerinden çok şey kaybeder, söner, kurur bence! Bir şekilde bu dere gürül gürül olmasa da şırıl şırıl akıtılmalıdır.. 

Misi Köyde gördüğümüz yenilikler ise, Edebiyat ve Fotoğraf Müzeleriydi.  

Birde şu otopark sorununu bir çözebilseler; araçlar köyün içerisine girmek zorunda kalmasa çok daha güzel olacağından eminim..  

Şunu da özellikle belirtmek istiyorum; Misi, Yaşayan Şehirler Platformu Şehir Ödülleri Türkiye 2018 kapsamında, Yılın Köyü Ödülü’nü layık görüldü. 

Yazar Mahmut Celal Özmen Beyle Misi Köyü baştan aşağı gezdik. Edebiyat Müzesini de ziyaret ettik.

Misi Köyü - Bursa

Misi Köyü, 2000 yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Günümüzde Gümüştepe Mahallesi adıyla Nilüfer İlçesi’ne bağlanan Misi Köyü’nün çok eski bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir.

Misi Köyü’nün ilk adının Mysia olduğu sanılmaktadır. Milattan sonra 183 yılında Alex adlı bir keşiş, seksen beş kişilik bir maiyetiyle Hıristiyanların öncüleri olarak İnkaya ve Misi köylerine yerleştikleri, “konsül” ün toplanarak İncil tartışması yapıldığı tarihi kayıtlarda mevcuttur.

Bugün kalıntılara rastlanılan manastır civarında İncil’in bir nüshasının gömülü olduğuna inanılır. Bu kalıntılar dolayısıyla bölge Hıristiyanlar için de önem taşımaktadır.



Bursa’nın merkezine 12 km uzaklıkta olan ve ziyaret edenleri tüm doğallığıyla karşılayan Misi Köyü asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla çok ünlüdür. Misi’ de şarapçılık eski bir geçmişe sahiptir. "Misi Şarapları" yalnızca bu yörede yetişen ve özel bir aroması olan misket üzümünden yapılmaktadır. Ayrıca bu üzümlerle yapılan pekmezin de oldukça sağlıklı olduğu söylenmektedir.


Gümüştepe Mahallesi’nin şarap dışındaki gelir kaynağını yakın bir geçmişe kadar ipek böcekçiliği oluşturmuştur. Bursa’ya önemli ekonomik gelir sağlayan ipekçilik, yerleşim alanlarının da buna göre şekillenmesini sağlamıştır. Buna bağlı olarak Misi evlerinin geniş sundurmaları ipek böcekçiliğine göre inşa edilmiştir.


Osmanlı mimarisini yansıtan Misi, 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş olup koruma altına alınmıştır. Bugün de yapılan restorasyonlarla yapılar doğallığını korumaktadır. Ayrıca restore edilen yapıların çeşitli sosyal tesislere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.





Köyde bulunan Kavacık Sultan Yatırı Müslümanlar için önem arz etmektedir. Misi Köyü’nde yaşamış olan Kavacık Sultan’ın kabrinin, köydeki dağda bir kayanın içinde olduğu rivayet edilmektedir. Bugün bölgede bulunan çeşmeden akan suyun Kavacık Sultan’ın gözyaşları olduğuna inanılır ve ziyaretçiler tarafından dilenen dileklerin gerçek olduğu söylenir. Ziyaretçilerinin ruhunu sınırsız yeşilliğiyle rahatlatan Misi Köyü, piknikçilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Ayrıca meyve ağaçları, kavak ağaçları, çınar ağaçları ve mahallenin içinden geçen Nilüfer çayı bulunmaktadır.

Kaynakça: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ve Videoları

Yaklaşık 15 yıl önceki ilk ziyaretimizde çektiğimiz bir video


Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Saat