• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Bursa’daki Osmanlı Padişahları ve Hanedan Mensupları

Bursa, Osmanlı’nın Beylikten Devlete geçtiği yıllarda uzun süre Osmanlı Devleti’ne Başkentlik yapmış ve İstanbul fetih edilinceye kadar Osmanlı Devleti’nin en önemli şehri olmuştur.

İstanbul’un fethinden sonrada önemini korumuştur. Çünkü Padişahlar, eşleri ve aile mensupları, Bursa’nın şifalı termal sularından dolayı sık sık Bursa’yı ziyaret ederek, hamam ve kaplıcalardan faydalanmışlardır.

Bizans döneminde de Bursa termal suları, şifa ve güzellik kaynağı olarak bilinirmiş. Tarihte, Bursa Termal Sularını en çok tercih ünlüler olarak, Roma kraliçesi Theodora ve Kanuni Sultan Süleyman’ı söyleyebiliriz. Ayrıca birçok meşhur devlet adamlarının şifa bulmak için Bursa kaplıca ve hamamlarını tercih ettikleri bilinmektedir.

 

 

 

 

 

 

 


Bursa, İstanbul’dan sonra en çok Osmanlı Hanedanı mensuplarının ve tarihi eserlerin bulunduğu bir şehirdir.
Bursa’da altı Osmanlı Padişahına ait türbe ve bu türbelerin de içerinde yer aldığı, görkemli camiler, medreseler, hamamlar ve tarihi açıdan önemli başka yapılarında bulunduğu altı adet külliye bulunmaktadır.

Bursa’daki Osmanlı Padişahları ve Külliyeler:

Bursa'daki Osmanlı Padişahları

Osmanlı Devleti’nin Kurucusu Osman Gazı ve Bursa’yı fetheden Orhan Gazi’nin Türbeleri, harika bir ortam olan Tophane’de bulunmaktadır.

Orhan Gazi’nin oğlu 1. Murat Hüdavendigar, Bursa’da Türbeleri bulunan diğer Padişahlar gibi savaş meydanlarında kahramanlıkları olan cengâver bir padişahtır ve Türbesi’nin bulunduğu Külliyede Ülkemizdeki tarihi camilerde endere rastlanılır bir mimaride üst katında Medresesi olan Heybetli bir cami, hamam ve aşevi bulunmaktadır.

1. Murat Hüdavendigar Cami

Yıldırım Bayezıd Han ise, Osmanlı Padişahları arasında en hüzünlü padişahtır. Sultan I. Bayezid, harp meydanlarında göstermiş olduğu kahramanlıklardan ötürü ‘Yıldırım’ lakabını almıştır. Kosova’da şehit olan babası Murad Hüdavendigar’ın vasiyeti üzerine 1389 yılında 29 yaşında iken 4. Padişah olarak tahta oturmuş ve esir düştüğü yıla kadar, çoğunlukla savaş meydanlarında olarak, 13 yıl Devleti yönetmiştir.

Döneminde birçok Beylikleri Osmanlıya katmış, İstanbul kuşatılmış ve Tuna geçilerek Romanya Osmanlılara katılmıştır. 1396’da Haçlı ordusuna karşı Niğbolu’da savaş kazanılmış ve bu zafer Osmanlı Türk Devletinin, doğu İslam âleminde de tanınmasını sağlamıştır. 1402 yılında Timur ile giriştiği Ankara savaşını kaybetmiş, 7 ay 12 gün esir olarak Timur’un yanında kalan bu büyük Sultan 43 yaşında 8 Mart 1403 yılında vefat etmiştir.

Bu külliyeyle beraber Bursa Ulu Cami ve Bursa’daki daha birçok tarihi eser Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.

Yıldırım’ın Türbesine bakarken, Sultan’ın hüzünlü akıbetini düşünüp üzüldüm ve aklımdan şunlar geçti; “Ey Koca Sultan, nur içinde yat, rahat uyu sen! Zaferlerle dolu ömrün sonunda esaret acısını tatsan da, evlatlarının ölüm emrini veren Sultan Babaların vebaliyle ve tahtının hakkını veremeyen göstermelik padişahların ezikliğiyle göçmedin bu fani dünyadan!”

Bursa ovasına hâkim bir tepe üzerine kurulan görkemli Yıldırım Cami’yle beraber halen daha kullanılan Medrese, Osmanlı’nın ilk hastanesi Yıldırım Darüşşifa, Yıldırım Bayezid Hanla beraber oğulları Musa Çelebi, İsa Çelebi ve iki kadına ait olmak üzere toplam beş adet sandukanın bulunduğu Türbe ve hamamın bulunduğu Yıldırım Külliyesi, bana göre Bursa’daki külliyeler arasında en görkemli olandır.

Fakat en az ziyaretçisi olan Külliyede yine bu Külliyedir!   

Zincire vurulmuş aslan misali, esaret altında dünyaya veda eden Sultan Yıldırım Beyazıt Han’ın hüznümü düşmüştü acaba buraya!

Yıldırım Bayezid Han’ın oğlu Çelebi Mehmet, babasının Moğollara esir düşmesinin ardından, yok olma durumuna gelen Osmanlı Devletini yeniden aktif hale getirmişti. Çelebi Mehmet’e Osmanlı Devletinin ikinci kurucusu diyebiliriz. Yıldırım Bayezid Han’ın Kayınpederi olan, Bursa’nın manevi sultanlarından Emir Sultan Hazretleri, bu süreçte Çelebi Mehmet’e yardımcı olmuştur.

yeşil türbe

Dış duvarlar turkuaz İznik çinileri kaplı olan, Çelebi Mehmet’in sandukasının bulunduğu Yeşil Türbesi’nin bulunduğu Külliye, yerli ve yabancı turistler tarafından Bursa’da en çok ziyaret edilen yerlerdendir.

Bursa’daki 6. Osmanlı Padişahı ise, İstanbul’u fethederek bir çağın kapanıp yeni bir çağın başlamasına da vesile olan Fatih Sultan Mehmet’in Babası 2. Murat Han’dır. 1421 tarihinde tahta çıkan ve 28 yıl boyunca tahta kalan 2. Murat Han, Osmanlı Devletinin yükselmesinde önemli rol oynamıştır.

Murat Han’ın türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa, padişah eşleri, çocukları ve kardeşlerinin de bulunduğu oldukça büyük ve görkemli tarihi yapıların bulunduğu Muradiye Külliyesinde bulunmaktadır.

1468 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Saat