• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Bursa’daki Tek Aktif Kilise, Meşhurların Fotoğraflarıyla Süslü Hocaalizade Mahallesi Ve..

Bursa’da Heykeli’n üst tarafındaki, Hocaalizade Mahallesi’nde bulunan ve Fransız Kilisesi olarak isimlendirilen Kiliseyi ziyaret ettim.

Bir günden kısa bir kesit, video olarak, yazımın ekinde yer almaktadır.

Bu kiliseye daha öncede gitmiş, içerisini görmüş ve buradaki Din adamlarıyla da tanışıp sohbet etmiştim. Fakat bu ziyaretimde maalesef Kilise’nin içerisine giremedim, çünkü Kilise, Perşembe ve Cumartesi günleri, 13.00 – 18.00 saatleri arası, ziyarete açık olmaktadır.

Barok tarzındaki kilisenin üstü, ahşap çatılı ve kiremit örtülüdür. Çeşitli dönemlerde onarımdan geçen Kilise zaman zaman cemaatsiz kaldığı için kapalı kalmış ve hasarlar oluşmuştur. 1971 yılında Noel kutlamaları için TOFAŞ tarafından uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. 2004 yılında ve sonraki yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiş ve tadilatlar yapılmıştır. 2017 yılında ise, Vakıflar Genel Müdürlüğünce tadilat yapılmıştır.

Kilise şu dönemlerde oldukça aktif kullanılmaktadır. Kilise’ de Bursa’da bulunan, Ortodoks, Protestan ve Katolik Mezheplerine mensup Hristiyanlar ibadet etmektedirler. İbadetler, herkese açık olarak yapılmaktadır. İbadet eden insanlardan, izin alarak her vatandaş ibadetlere katılabilmekte veya izleyebilmektedir.

Ortodokslar, İstanbul’daki Fener Rum Patriği’nden gelen, Din Adamı önderliğinde Cumartesi günleri ibadetlerini yapmaktadırlar. İbadete katılanların çoğunluğunu ise, Bursa’da yaşayan, Ruslar, Ukraynalılar, Sırplar ve Yunanlılar oluşturmaktadır.

Protestanlar ise, Pazar günleri saat, 12.30 – 14.00 arası burada ibadetlerini yapmaktadırlar. Bursa’daki Protestanların Dini Lideri Türk asıllıdır ve Bursa Protestanlarının ileri gelenleri, ziyaretçilere açık olduğu günlerde de Kilise’ de bulunarak, ziyaretçileri bilgilendirmektedirler. Bursa’da yaşayan birçok Türk genci, Hıristiyan olmuşla ve Protestanlık Mezhebini seçmişlerdir.   

Kilise’ den ayrıldıktan sonra, sokak aralarındaki birçok binada Bursalı meşhur insanların resimlerinin ve ünlü ressamların tablolarının yer aldığı Hocaalizade Mahallesi Muhtarlığını ziyaret ettim.

Güler yüzlü, samimi, sempatik ve oldukça aktif görünümlü Muhtar, Mustafa Kemal Aktaş Bey’den sokak aralarındaki resim ve tablolarla ilgili kısa bilgiler aldıktan sonra, bu Mahalle bünyesinde bulunan ve Bursa’nın en bilinen ve en yoğun yerlerinden olan Setbaşı’na indim.

Birkaç hafta önce çektiğim fotoğraflarda yatağında neredeyse hiç su bulunmayan Gökdere, yağmurlarla suyu artmış ve Setbaşı Köprüsü altından, gürül gürül akmaktaydı şimdi.

Bursa Fransız Kilisesi’nden, binaları üzerinde resim ve tabloların yer aldığı, Hocaalizade Mahallesi sokaklarından görüntüleri ve Muhtar Mustafa Kemal Aktaş Bey’in verdiği bilgileri, ayrıca Setbaş’ından ve Gökdere’den çok hoş görüntüleri, alttaki videodan, çok hoş müzikler eşliğinde izleyip, dinleyebilirsiniz.

İsmail Hakkı Kavurmacı

Kilise Hakkında Daha Detaylı Bilgi

Fransız Kilisesi olarak biliniyor.

Fransız Kilisesi, Fransa’dan gelen Katolik Filles de la Charite mezhebine ait rahipler tarafından inşa edildi. Binanın temel taşı, Peder Thomas tarafından konuldu, 14 Aralık 1879 tarihinde Monsenyör Testa tarafından kutsandı ve 11 Ağustos 1880 tarihinde tamamlandı. Yapıldığı döneme çok yakın tarihte kilisenin içinde bulunduğu komplekste dispanser, işlik, yetimhane, okul ve hastane bulunduğu bilinmektedir.

Kilisenin dekorasyonunun Assomptionist mezhebinin üyesi olan Rahip Lamerand ve bir Rus ressam tarafından 1927 yılında yapılmıştır. Kilisenin tonozun merkezinde Pantokrator İsa Mesih (Egemen İsa Mesih) bulunuyor. İsa’nın yakasında “Rex Regum” Latince yazısı “Kralların Kralı” demektir. İsa’nın her iki tarafında altı kanatlı melek bulunmaktadır. Dört köşede bulunan boş yuvarlak çerçeve içinde dört Müjde kitabının yazarların (Matta, Markos, Luka, Yuhanna) resimleri günümüze ulaşmamıştır.

Zaman zaman kesintiye uğrayan ibadet, 1960 yılında kullanılmadığı bilinmektedir. 1971 yılında Noel kutlamaları için kilise TOFAŞ tarafından uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. Zamanla kilise cemaatsiz kalarak tekrar kullanma kapanmıştır. Daha sonraki yıllarda boş kalan kilise binası ağır hasar görmüştür. 1996 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Erdem Saker tarafından başlatılan restorasyon girişimleri 2004 yılında Bursa büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Hikmet Şahin tarafından sonuçlandırılmış ve ibadete açılmıştır. 2017 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce tadilat yapılmıştır.

Günümüzde Bursa’nın hizmet eden tek geleneksel kilise binası olma özelliğini koruyan Fransız Kilisesi Katolik, Ortodoks ve Protestan cemaatleri tarafından ibadet amacıyla kullanılmaktadır.

1851 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
Saat