• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Görmezden Gelmek

Aldırmamak,
Doğru davranış mı yoksa
psikolojik koruma mı?

Ігнорування.
Це правильна поведінка
чи психологічний захист?

(українською мовою, в решті статті)

Her birimiz hayatımızda en az bir kez görmezden gelmek gibi bir kavramla karşılaştık. Ya biz birilerini görmezden geldik ya da birileri bizi görmezden geldi! Bu kelimenin ne anlama geldiğini kabaca hayal ediyoruz.

Görmezden gelmek, kesin olarak olumlu veya olumsuz bir özellik olarak adlandırılamaz. Bilimsel dilde, psikoloji açısından görmezden gelmek, "rahatsız edici faktörlere karşı bir psikolojik korunma şeklidir." Böyle davranmamızın sebepleri nelerdir? Biraz düşünelim:

İşte görmezden gelmenin sadece uygun olmayan bir özellik değil, aynı zamanda yararlı olabileceği hakkında bir örnek. Demiryolunun yakınında yaşayan birini düşünelim: Bir süre trenlerin gürültüsü onu sürekli rahatsız eder. Ve er ya da geç bu gürültüyü fark etmeyi bırakır, ruhu uyarana tepki vermeyi bırakır, yani ona uyum sağlar ve görmezden gelir. Bu, görmezden gelmenin yararlı bir örneğidir.

İnsanların, görmezden gelmesinin nedenleri ve sebeplerinden biriside çocuğu yaşadıkları psikolojik travmalar olabilir. Bir insan, çocukken ebeveynleri veya akrabaları tarafından görmezden gelindiyse ve istemesine rağmen duygularını onlara tam olarak ifade edemediyse; bastırmaya, yani duygularını, düşüncelerini görmezden gelmeye ve susturmaya başlar. Sonuç olarak, kapanır ve diğer insanlarla olan temaslarını görmezden gelir.

Başkalarını görmezden gelmenin bir başka nedeni de fazla abartılmış benlik saygısı ve diğer insanların üzerine çıkma arzusu olabilir. Böyle davrananlar, "narsist" olarak tanımlanan duygu bozukluğu olan insanlardır! Kendilerini benzersiz olarak görürler, yetenekleri ve başarıları hakkında şişirilmiş bir fikre sahiptirler, dünyadaki her şey sadece onlar için olmalıdır! Başkalarının ihtiyaç ve arzularıyla ilgilenmezler. İstedikleri gibi olmayan veya fikirlerini desteklemeyenleri ya da ret edilmekten korktukları için kendileri reddeter, hor görür ve ihmal ederler. Bu tür davranışlar, duygu bozuklu veya bir çeşit psikolojik bozukluk olarak tanımlanmaktadır!

Görmezden gelmek bir korunma aracı olarakta kullanılabilir: Bazı insanlar; hatalarını, suçlarını veya doğru olmayan davranışlarını gizlemek amacıyla belirli kişilerle iletişim kurmaktan kaçınırlar! Böylece başkaları, onun kötü işlere karıştığını veya hatalı davranışlarını öğrenmezler.

İmrenmek veya kıskanmakta görmezden gelmeye neden olabilir!

Bir insan, kıskandığı birini görmezden gelebilir ve bu ne kadar uzun sürerse, sorun da o kadar karmaşıklaşır.

Birbirinize olan ilginizin kaybolması da görmezden gelmek için bir neden olabilir. Eski arkadaşlar veya tanıdıklar ilgisiz hale gelir çünkü alışkanlıklarımız zamanla değişebilir, başka ilgi alanları ve başka hedefler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bir kişi yavaş yavaş eski arkadaşları görmezden gelerek yeni bir iletişim çemberi arar.

Psikologlar, görmezden gelmenin, bazı insanların başkalarını etkilemeye çalıştığı psikolojik bir manipülasyon olduğuna inanırlar. Bir kişi duygularını doğrudan ifade edemiyorsa, ne kadar kırıldığını, görmezden gelerek başkalarına göstermeye çalışır.

Ve görmezden gelmenin en popüler nedeni kişisel düşmanlıktır. Bu durumda, iletişim hızlı ve sonsuza kadar sona erer.

Hala görmezden gelmenin nedenleri hakkında çok ve uzun süre konuşabiliriz! Görmezden gelmenin başka sebepleri de vardır! Suçluyu cezalandırma veya bir başkasını küçük düşürme arzusu, diğer insanları kontrol etme ve bu şekilde dikkat çekme arzusu vb.

Bazen insanlar görmezden gelerek, bir çatışmayı alevlendirmek istemezler! saldırganlığa saldırganlıkla yanıt vermek veya yanlış anlamalar, kavgalara dönüşebilir!

Görmezden gelme hem bilinçli (bir amaca ulaşmak için) hem de bilinçsiz olabilir (ilgi, tercih ve arzulardaki değişiklikler nedeniyle oluşur).

Ne zaman görmezden gelindiğini anlamak çok kolay!

Göz ardı edildiğinizi anlamak kolaydır. Adam hikayeler aramaya başlar

Sizinle olan randevusunu iptal etmek için nedenler aramaya başlar veya toplantı sırasında sizi böler ve başka planları olduğunu söyler. "Meşgulüm" ifadesi daha önce böyle olmasa da sıklıkla kullanılıyor! Size zamanı olmadığını söyleyen insanın, başkaları için bolca zamanı olduğunu görebilirsiniz! Daha önce, sürekli arayan, iletişim kurmaya çalışan ve saatlerce iletişim halinde olan insanın, bir anda iletişimi birkaç dakikaya indirdiğinin şaşkınlığını da yaşayabilirsiniz!

Karşınızdaki kişinin sizi selamlamayı bıraktığını veya selamlamayı ya da soruları yanıtlamayı ertelediğini fark edersiniz, daha önce böyle değildi, ne oldu? Bu, özellikle sosyal ağlarda iletişim kurarken fark edilir. İstisnai durumlar olabilir! Bazı şeyleri yapmasının, o an için uygun olmaması veya cevabı düşünmesi için zamana ihtiyaç duymasından dolayı kişi bir süre sessiz kalabilir! Çok kırılgan insanlar, böyle durumları da görmezden gelme olarak algılayabilirler!

Bazı insanlar yazışmalara hemen cevap vermemeye alışkındır. Bu durumda en iyi seçenek acele etmemek ve biraz beklemektir. Genel olarak, birçok örnek var, ancak böyle bir tutuma nasıl tepki vereceğinizi kendiniz belirlemelisiniz.

Görmezden gelme ile başa çıkmanın iki yolu vardır.

İlk olarak, bu kişiden sizi görmezden gelmemesinin sebebini doğrudan isteyebilirsiniz, çünkü bu tutumdan hoşlanmıyorsunuz. Eğer duymamazlıktan geliyor ve sürekli bu tutumuna devam ediyorsa, onunla tüm tüm ilişkileri koparmak gerekir! Bu radikal bir yaklaşım olsa da doğru bir yaklaşımdır.

İkinci yol, yanıt olarak görmezden gelmektir. Kimsenin sizi manipüle etmesine izin vermeyin. Kimsenin peşinden koşmaya, gücenmeye ve özür dilemeye gerek yok.

Baskıya meyilli birine denk gelirseniz, manipülasyon sürekli olarak devam edecektir. Farklı insanlar görmezden gelmeye farklı tepki verirler. Bazen görmezden gelmeye tepki, misilleme saldırganlığı olabilir. Bu bilinçsizce seçilen olası tepkilerden biridir.

Görmezden gelinen bazı insanlar, ağır bir depresyona girebilir ve kendini kapatır! Duygusal tepki etkisini tolere etmek zordur. Ağır koşullar ve zihinsel bozukluklar gelişebilir. Her şeyden önce, psikolojik durumunuzu analiz etmeniz gerekir. Durum profesyonel yardım gerektiriyorsa bir psikolog veya psikiyatriste başvurun.


Kendinize iyi bakın. Sorunları çözmekten ve zorluklarla yüzleşmekten korkmayın. Sonuç olarak, daha güçlü ve daha akıllı olmanızı sağlayacaklardır.

Hepinize hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlık diliyorum.

Alla Martekhova

ігнорування,
Це психологічна проблема?
Чи правильна це поведінка?

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з таким поняттям, як ігнорування. Або ми когось ігнорували, або нас. Що означає це слово, ми приблизно уявляємо. 

Ігнорування не можна однозначно назвати негативною особливістю поведінки. Науковою мовою, з погляду психології, ігнорування – це форма психологічного захисту від дратівливих чинників. 

Що ж спонукає нас чинити таким чином і які є причини, давайте трошки розберемося. Ось один приклад, де ігнорування може бути не тільки доречним, а й корисним. Людина живе поруч із залізницею і шум потягів її постійно дратує. І ось рано чи пізно він перестає помічати цей шум, його психіка перестає реагувати на подразник, тобто адаптується до нього та ігнорує. Але це є приклад корисного ігнорування. 

Насправді, причин, чому людина ігнорує кілька і вони трохи інші. Однією з причин може бути дитяча психотравма. Якщо дитину в дитинстві ігнорували батьки чи родичі, і вона не могла висловити їм свої внутрішні переживання, хоча дуже цього хотіла, то вона починає пригнічувати, тобто ігнорувати і замовчувати свої переживання, свої думки. У результаті замикається та ігнорує контакти з іншими людьми. 

Наступною причиною ігнорування оточуючих може бути завищена самооцінка та бажання піднятись над іншими людьми. Такий метод часто використовують "нарциси". Вони переконані у своїй унікальності, у них завищена думка про свої таланти та досягнення, все в цьому світі має бути лише для них. Потреби та бажання оточуючих їх не цікавлять. Вони таким чином демонструють відкидання та зневагу оточуючими. Боячись бути відкинутими вони відкидають і нехтують першими. Такий тип поведінки свідчить про психологічний розлад. Ігнорування часто може використовуватися як один із способів захисту, за яким можна сховати свої помилки. Людина уникатиме спілкування з певними людьми, щоб вони не дізналися про її причетність до якихось поганих справ. Елементарна заздрість може стати причиною ігнорування. Людина ігнорує того, кому заздрить. І чим довше це триває, тим більше ускладнюється проблема. 

Втрата інтересу один до одного також може стати приводом для ігнорування. Старі друзі чи знайомі стають нецікавими, бо в нас згодом можуть змінюватись звички, з'являються інші інтереси та інші цілі. Тому людина шукає нове коло спілкування, поступово ігноруючи старих друзів. Психологи називають ігнорування психологічною маніпуляцією, за допомогою якої деякі люди намагаються вплинути на оточуючих. Якщо людина не може прямо сказати про свою образу, то вона намагається за допомогою ігнорування продемонструвати оточуючим, як сильно її образили. 

Та й найпопулярніша причина ігнорування – особиста ворожість. 

У цій ситуації спілкування закінчується швидко та назавжди. Можна ще багато і довго говорити про причини, що викликають ігнорування, але які ж цілі переслідує людина? Цілі можуть бути різними. Це і помста з бажанням покарати кривдника, або спосіб принизити іншу людину, бажання керувати іншими людьми і привернути до себе увагу таким способом і так далі. Іноді людина ігнорує просто тому, що немає бажання розпалювати конфлікт, відповідаючи агресією на агресію. У зв'язку з цим виникають непорозуміння, які поступово переростають у сварки. 

Ігнорування може бути як усвідомленим (для досягнення якоїсь мети) так і неусвідомленим (виникає через зміну інтересів, переваг, бажань) Те, що вас ігнорують зрозуміти нескладно. Людина починає шукає причини, щоб скасувати призначену з вами зустріч, або ж під час зустрічі вона перебиває вас і каже, що в неї з'явилися інші плани. Часто використовується фраза "я зайнятий", хоча раніше таке не спостерігалося, але при цьому знаходиться час для інших людей. Раніше ігноруючий постійно дзвонив сам, намагався вийти на контакт і при цьому спілкування тривало годинами, а тепер спілкування скоротилося до кількох хвилин. Ви помічаєте, що людина перестає з вами вітатись, або ж із затримкою відповідає на вітання чи на якісь запитання, а раніше за нею такого не спостерігалося. 

Це особливо помітно під час спілкування у соціальних мережах. Хоча іноді людина не відповідає просто тому, що їй незручно це зробити в даний час або потрібен час на обмірковування відповіді. Деякі люди звикли не відповідати на листування одразу. Найкращим варіантом у такому разі буде не квапити події та трохи почекати. Загалом прикладів можна наводити багато, але як усе-таки реагувати на таке ставлення до себе. 

Існують два способи боротьби з ігноруванням. 

По-перше, ви можете прямо попросить людину не ігнорувати вас, тому що вам це неприємно. Якщо ж вас не почули і це триває і надалі, то потрібно розривати всілякі стосунки. Хоч це і радикальний, але найправильніший підхід. Другий спосіб, це ігнор у відповідь. 

Не дозволяйте людині маніпулювати вами. Не треба ні за ким бігати , ображатися і просити вибачення. Якщо ж ви підете у когось на поводі, то маніпуляції продовжуватимуться постійно. Ігнорування на різних людей впливає по-різному. Іноді відповіддю на ігнорування може бути агресія у відповідь з метою домогтися відгуку. Це одна з можливих реакцій, вибраних несвідомо. 

Буває, що людина, яку ігнорують, може впасти в глибоку депресію, замкнутися в собі, важко переносячи відсутність емоційного відгуку. Можуть розвинутись важкі стани, психічні розлади. Насамперед необхідно проаналізувати свій психологічний стан, викликаний ігноруванням. Якщо ситуація вимагає допомоги фахівців, зверніться до психолога чи психіатра. 

Подбайте про себе. Не бійтеся вирішувати проблеми та йти назустріч складнощам. В результаті ви станете тільки сильнішими і мудрішими. Я всім вам бажаю здоров"я, як фізичного так і психологічного.

Alla Martekhova

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.652334.7912
Euro36.423936.5699
Saat