• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

En Renkli ve En Zengin İçerikli Bir Park, Kamberler Parkı!

Kamberler parkı, Bursa’nın tam orta yerinde, içerisinde ve çevresinde birçok tarihi eserlerin ve ilginç mimaride yapılmış binaların olduğu, yemyeşil çimenler ve değişik ağaçların olduğu çok hoş bir parktır.

Bursa’ya, Osman Gazi Belediyesi tarafında son zamanlarda kazandırılan çok önemli bir değer olan Panorama Müzesinin hemen arka tarafında yer almaktadır Kamberler Parkı.

Parkın içerisinde, Osmanlıya Başkentlik yapan Bursa’da metfun bulunan yani Türbeleri Bursa’da olan altı Osmanlı Padişahının büstleri yer almaktadır.

Bunlardan birincisi, ileride cihana hükmedecek imparatorluk haline gelen Osmanlı İmparatorluğunu, henüz Beylikken Devlet haline getiren Osman Gaziye ait büsttür. İkincisi, Osman Gazi’nin oğlu, Bursa’yı fetheden Orhan Gaziye aittir. (Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin Türbeleri Tophanededir)

Üçüncü büst ise, Murat Hüdavendigar’a aittir. (1. Murat),Türbesi Çekirge Semtindedir. Dördüncü büst, Sultan I. Bayezid Han’a aittir. Harp meydanlarında göstermiş olduğu kahramanlıklardan ötürü ‘Yıldırım’ lakabını almıştır. Kosova’da şehit olan babası Murad Hüdavendigar’ın vasiyeti üzerine 1389 yılında 29 yaşında iken 4. Padişah olarak tahta oturmuş ve başına geçtiği devleti 1389-1403 yılları arasında yönetmiştir. 1402 yılında Timur ile giriştiği Ankara savaşını kaybetmiş, 7 ay 12 gün esir olarak Timur’un yanında kalan bu büyük Sultan 43 yaşında 8 Mart 1403 yılında vefat etmiştir.

Beşinci büst, Yıldırım Beyazıd’ın oğlu Çelebi Mehmet’tir. Çelebi Mehmet, Ankara Savaşında Babası Yıldırım Beyazıd’ın esir edilmesiyle yıkılma durumuna düşen , Osmanlı Devleti’ni yeniden kura n Padişahtır. Türbesi Yeşildedir ve Bursa’da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Altıncı büst ise, Fatih Sultan Mehmet’in Babası Sultan II. Murad’a aittir. (Türbesi Muradiye’dedir.)

Parkın içerisinde iki adet cami yer almaktadır. Bunlardan birisi hemen Panorama Müzesinin arkasında yer alan,  Hatice İsfendiyar Camidir.

15. yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilen cami, Fatih döneminde yaptırılan tek kubbeli camilerden bir örnek olarak zor da olsa günümüze gelebilmiştir. Camiyi, Çelebi Sultan Mehmet’in kızı Selçuk Hatun ile İsfendiyaroğlu İbrahim Bey’in kızı Hatice Sultan yaptırmışlardır.

Diğeri ise, Sitti Hatun Cami. Sitti Hatun Cami 1460 yılında Oruç Bey’in kızı Sitti Hatun tarafından yaptırılmıştır. Caminin hemen bitişiğinde duvarında Sitti Hatun Sıbyan Mektebi kitabesi bulunan tarihi bir yapıyla beraber birde Tarihi bir Çeşme bulunmaktadır.

Ayrıca Camiyle Sıbyan Mektebi denen yapının arasında birkaç mezarın bulunduğu bir kabristan bulunmaktadır. Bu Mezarlardan birisin baş tarafında “EMSALİ VEYSEL KARANİ ÜVEYSİ GEZGİNCİ SALİH DEDE” yazılı, mermer bir kitabe yer almaktadır.    

Park içerisinde yer alan diğer bir tarihi yapıda Atpazarı (Dayıoğlu) Hamamıdır. Parkın üst tarafından geçen, tramvay yolu da bulunan Cumhuriyet Caddesi üzerindedir. Bu hamam, 1604 yılında yapılmış ve Emir Sultan adına vakfedilmiştir.

İki bölümden oluşan bu Hamam, şuan erkekler ve bayanlar hamamı olarak halen aktif olarak hizmet vermektedir..

Kamberler Parkı 2. Bölüm

Deli Ayten’in Delice Aşkı ve Trajik Yaşamı!

Daha Fazlası Videoda

2179 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.258034.3953
Euro37.310137.4597
Saat