• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

ÖZEL; Panorama 1326 Bursa' Fetih Müzesi

Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Beylikten Cihan Devleti’ne giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fethini 3 boyutlu olarak anlatıyor.

Temeli 15 Eylül 2015’te atıldı.

İnşaat alanı: 4.500 m² / Kullanım alanı: 8.388 m²

Toplam Maliyet (Uygulama-Kamulaştırma ve Sanatsal Çalışmalar) 45.000.000 TL

Panoramik müze, ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerden oluşuyor.

Ekolojik mimarlık anlayışının gerekliliklerini yerine getirdi. Enerji Verimliliği ilkesine göre Yeşil Bina formunda inşa edildi.

Panoramik müze 360 derece dairesel döngü içerisinde fetih gününü resmediyor.

Dünyanın tam panoramik en büyük müzesidir.

Müze, Bursa’nın Beylikten Cihan Devletine uzanan yolculuğunu anlatıyor.

1 Kasım 2018'de ziyarete açılan müze, 15 Şubat 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın teşrifleri ile resmi açılışı yapıldı. 

Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Beylikten Cihan Devleti’ne giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fethini 3 boyutlu olarak anlatıyor.

Bursa'nın 23 yıl süren kuşatma sonunda kan dökülmeden el değiştirdiği tarihi buluşma gününü tasvir eden panoramik resimde, şehirden ayrılarak İstanbul’a gitmeye çalışan Bizanslıların kale kapısından çıkışı tasvir ediliyor. 

İki farklı dünyanın tarih sahnesindeki kesişme anının tasvir edildiği Fetih Müzesi’nde bir medeniyetin vedaya hazırlanışı, diğer medeniyetin ise tarihe ‘merhaba’ deyişi ziyaretçilere tüm detaylarıyla anlatılıyor. Bizans ileri gelenleriyle görüşme ve Bizans Tekfuru’nun şehrin anahtarını Orhan Gazi’ye çadırında teslim edişinin resmedildiği panoramada ayrıca,  Aktimur Hisarı, Cilimboz Deresi, Nekropol ve Pınarbaşı suyu, Balabanbey Hisarı, Gökdere Irmağı ve Uludağ eteğinde Orhan Gazi’nin karargâhı ve askerleri dikkat çekiyor.

Aktimur Hisarı

Daha sonra bu ortamdan ayrılıp, zamanda yolculuğumuza devam ederek, bir tablo aracılığıyla 6 Nisan 1326 gününden yaklaşık 23 yıl kadar ötelere gidiyoruz.

Osman Bey Balabancık Havale Kulesi üzerinden oğlu Orhan Beye Bursa’yı işaret ediyor.

Osman Bey, Bilecik, İnegöl, Sakarya ve Yenişehir’den sonra Bursa’ya yönelmeyi planlamıştır. Sarp kayalıklarla çevrili Bursa kalesi kolay alınamayacağı için Osman Gazi, biri kentin doğusundaki tepede, diğeri de kentin batısındaki kaplıcaların yakınında olmak üzere, havale kulesi dediğimiz iki tane gözetleme hisarı yaptırmış ve giriş-çıkışları kontrol ederek kenti ablukaya almıştır. Bunlardan doğudakine Balaban Bey, batıdakine de Gazi Aktimur komutan olarak atandığı için bu kuleler onların adlarıyla bilinmektedir.

Bu iki hisardan sadece Balabancık kalesinin kuzey ve batı duvarlarının bir bölümü günümüze ulaşmıştır.

Müze Defterine not düşerken

Aktimur Kale’sinin ise, yeri ile ilgili birçok tartışma bulunmaktadır. Bursa Kalesi ile Kaplıcalar arasında yapılan kalenin, bugün Hamzabey mahallesinde bulunan Hamzabey Camii’nin kuzeyinde bulunduğu düşünülmektedir. Vali konağının yapımı sırasında temellerine rastlanıldığına dair görgü tanıklarından rivayetler bulunmaktadır.

Ve Daha Fazlası Videoda:

2001 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.251734.3890
Euro37.326637.4762
Saat